becauce she is en mantol's wife

Tuesday, February 19, 2013

Kek Coklat Moist

Ya beda bedu....blik keje ptg td ujan bukan main lebat. Nasib baik dah standby payung siap2 dalam handbag...so dgn bangga nye aku la antara pejalan kaki yg boleh balik umah dgn jayanyer dalam ujan lebt tu...hahaha

Ujan lebat tu berterusan sampaila ke malam....haaa malam ni aku ad experiment penting nak buat...ce teka ce teka???

Malam ni aku nk buat kek pertama ku...brg2 dah siap beli semalam kt care4 kat AXIS...jom layan...

Bahan-bahan yg diperlukan

 
1 cawan serbuk coklat 

 
1 cawan gula perang


1 cawan susu coklat dutch lady

 
1 cawan minyak masak

1/2 cawan susu pekat manis

 
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1 sk soda bikarbonat + 1 sk serbuk penaik)


3 biji telur


1 sudu soda bikarbonat dan serbuk penaik


2 sudu mentega

Cara-cara nak buat lak

1. Ayak tepung bersama dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik...asingkan.

2. Masukkan serbuk coklat, gula perang, susu coklat, minyak dan susu ke dalam periuk. 

3. Kacau dengan api yang perlahan sehingga gula larut. Tutup api. 

4. Pukul telur dan masukkan ke dalam bancuhan no.2 di atas. 

 
5. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam bancuhan td...kacau sebati.

6. Panaskan oven dgn suhu 177 C

7. Lumurkan marjerin pada loyang...masukkan adunan yang telah sebati..Bakar secara steam (steambath cake) selama 1 jam atau sehingga masak.. 


 8. Bila dah 1 jam...cucuk dengan garfu...kalau licin maknanya dah masak la tu... 



9. Untuk topping: cairkan 2 sudu marjerin..masukkan 1 sudu serbuk coklat...dan 3 sudu susu pekat.

10. Untuk hasil yang terbaik...lepas kek dah siap bakar...keluarkan sekejap...terus letak topping...biarkan semalaman dalam peti...lebih moist dan sedap... 

12. Potong...hidang dan makan..hehehe

Hooray....jadi gak kek aku ni...time menunggu sejam tu sgt la bedebar....mcm tunggu keputusan preksa...hahahaha

No comments:

Post a Comment